Tuesday, April 14, 2009

Puding Laici



Semalam Mr. R berpuasa so aku ingat nak masak yang best sket ler especially the desert sbb Mr. R memang suka makan puding, agar-agar dan seangkatan dengannya. Dah lama sebenonya nak buat puding nie tengok resepi dia pun takla sekomplikated mana.

Tapi impian nak masak juadah utama yang sedap-sedap dah jadi seringkas-ringkas yang boleh sbb takleh balik awal ade jer benda yang dimintak dari diriku nan seorang dipejabat tu. Kesian Mr.R semalam berbuka dengan kurma and air jer nasib baik ada kapkek yang buat hari tu. Takpelaa lapik perut sebelum makan berat yer tak hehehe. Aku cuma dapat masak ikan goreng, bendi goreng and telur dadar ish, ish ,ish teruk sungguh bini Mr.R nie yer tak. But I managed to buat the puding and the result sedaappppp ^_^.

PUDING LAICI
Bahan-bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair (I buat separuh jer)
1 tin laici dlam tin... [mesin sikit]] (nie pun sama separuh jer)
1 tin laici [untuk hiasan]
Cara: 1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.
(Resepi ehsan dari Kak Hanieliza@fotopages.com)

Try la memang sedap, sedar-sedar buah laici habis dulu ^_^

No comments: