Tuesday, October 14, 2008

Open House

Last Saturday aku buat Open House, first time selepas berkahwinlaa kiranya. Open house kali nie dikategorikan sebagai open house mengejut jugaklaa sbb tersilap tengok kalender ingatkan minggu depannya tapi rupanya tidak so menunyer pun agak simple and the tetamu pun tak ramai sangatla sebab tak sempat nak menjemput yang lain-lain. Yang pasti open house nie lebih kepada kengkawan Mr. R yang akan pegi ke DPA starting this weeklaa and jugak untuk sedara mara. A few of my close friend yang dekat2 manage to come to our open house walaupun "perut" dah berat sbb dah attend 2,3 buan open hse seblom tu.
A credit to my SIL yang pepagi dah datang menolong and turut meminjamkan periuk2nyer yang besar itu, kalau ikutkan rumah aku semua periuk yang comel2 jer itu pun hadiah kawen hari tu. Thanks also to my aunty yang terpaksa ku minta jasabaiknyer untuk memasak kuah spaghetti tambahan sbb dah habis heheh. So the menu :

Laksa (cedok resepi anis hehehe)
Spaghetti
Roti jala
Lemang
Rendang
Nasi Impit
Kuah kacang.


Kalau diikutkan semua laksa dan spaghetti tu habis cuma aku terlebih bajet tu yang ada lebih, kuah laksa actually tinggal suku periuk tapi aku siap masak lagi satu periuk mana tak berlebih spanghetti pun camtu gak. Cuma spaghetti mendapat perhatian dulula sebab rata-rata kata semua rumah yang dorang pegi ada laksa so spaghetti tu ada kelainan sket laa hehehe..
One of my friend mintak resepi spaghetti aku yang simple banget itu so friend here it goes :

Bahan-bahan :

2 botol besar Prego (untuk 20 orang makan)
400gm daging cincang
2 biji bawang kuning (potong 8)
1 biji bawang putih (hiris)
4 biji tomato (kisar ambil airnya)
1 tin cendawan butang (any style potong can do)
1 atau 2 sudu Sos tomato (ikut kesesuaian)
1 atau 2 sudu Sos cili (ikut kesesuaian)
Minyak untuk mengoreng (sikit jer)

Cara2nya:
1. Goreng bawang besar dan putih sehingga layu kemudian masukkan daging atau
ayam cincang tadi biarkan sehingga airnya kering (jangan ler bior jer nanti hangit
plak kacau ler sekali sekala).
2. Pastu masukkan sos prego biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan sos cili dan tomato, kacau bagi sebati.
4. Masukkan cendawan yang telah dipotong tadi.
5. Masukkan air tomato secukupnya - kalau kuah tu pekat sangat boleh tambah lebih
sikit.

Note : kalau tak suka dengan rasa originalnya yang masam sket tu boleh bubuh dalam 1 sudu besar rapat serbuk cili.

So kepada sesapa yang nak cuba boleh try.

p/s: Apsal aku tak boleh nak upload gambar icon nak upload gambar pun takde huhuhuhu

No comments: